Nemrég egy ügyfelemmel az önszeretet témájáról beszélgettünk, és ez diskurzus engem is elgondolkodtatott. Rávilágított ugyanis arra, hogy az önszeretet korántsem olyan egyszerű dolog, mint aminek hisszük.

A mentálisan egészséges emberek többsége minden bizonnyal azt állítaná, hogy neki ezzel a témával nincs feladata, hiszen nagyon is szereti saját magát. Persze nincs kétségem afelől, hogy ők valóban így is gondolják, ha azonban megfigyelnénk őket, nagyon sok esetben azt tapasztalnánk, hogy ez az állítás bizony nem egészen igaz.

Ugyanis ahogy a mások iránti szeretet is akkor valódi, ha vannak látható jelei, úgy a fejlett önszeretetnek is vissza kell tükröződnie az ember viselkedésében. Aki valóban szereti önmagát, igyekszik olyan dolgokat tenni, amik számára pozitív következményekkel járnak, és – ami még fontosabb – kerüli azokat a cselekedeteket, helyzeteket, kapcsolatokat, amelyekkel árt magának – különösen ha ezek semmilyen fontosabb, magasztosabb célt nem szolgálnak.

Így az év végén érdemes egy kis számvetést készíteni, és összeszedni mindazokat a szokásaidat, amelyek több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak. Számba venni minden olyan, egyébként elkerülhető helyzetet, amibe rendszeresen belekerülsz, miközben nem érzed benne jól magad. És átgondolni az emberi kapcsolataidat is: az energiavámpírokat, akik teljesen lecsapolják az erőforrásaidat, az örömgyilkosokat, akik a sikereidben is csak a negatívumokra hívják fel a figyelmed, és mindenkit, aki hozzád képest lényegesen kevesebbet (vagy akár semmit sem) tesz bele a kapcsolatotokba.

Az önszeretet ott kezdődik, hogy kiradírozod az életedből ezeket a tényezőket, és ott folytatódik, hogy olyan új szokásokat alakítasz ki, amelyek építenek, feltöltenek és egészségesebbé tesznek, továbbá olyan emberekkel veszed körbe magad, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy, jobb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb ember légy.
2024. legyen az önszeretet fejlesztésének éve.

Tedd meg az első lépést egy alapos leltárral – biztos vagyok benne, hogy már ez is hatalmas felismeréseket hoz majd, és inspirációt ad a következő lépésekhez.
(Ön)szeretetben gazdag új évet kívánok Neked!

—————————————-

Az önszeretet a boldog és sikeres élet alapja. A coaching ennek fejlesztésében is támogatást tud adni.
Tedd meg az első lépést, vedd fel velem a kapcsolatot!

Te hogy reagálasz, ha megdicsérnek? Miért nehéz jól kezelni ezt a helyzetet? Mi a legjobb reakció ilyenkor?
Olvasd el a bejegyzésem ebben a témában.