Mit gondolsz, hogy fogod majd érezni magad 10 év múlva? Jobban vagy rosszabbul, mint most? Hogy látod, mit hoz számodra a jövő?
Ezt a kérdést tették fel egy nemrég készült NRC kutatásban, amely igencsak tanulságos eredményeket hozott.

Elsőre azt látjuk, hogy a magyar felnőtt társadalom tökéletesen megosztott ebben a kérdésben. Ugyanúgy 30 százalék gondolja azt, hogy rosszabbul érzi magát egy évtized múlva, mint azt, hogy jobb lesz majd az élete. (A többiek pedig vagy nem számítanak változásra, vagy fogalmuk sincs, mit tartogat számukra a következő tíz év.)

Ez a kiegyenlítettség azonban elfedi az igazi lényeget, mégpedig azt, hogy az egyes generációk jövőképe között drámai a különbség. Ahogy a kutatás rövid összefoglalója is fogalmaz, az életkor ez esetben nem csupán egy szám, hiszen nagyon is meghatározza azt, hogyan tekintünk az előttünk álló évekre. Míg ugyanis a huszonévesek többsége úgy gondolja, 10 év múlva jobban fogja érezni magát, mint most – és körükben négyszer annyian vannak az optimisták, mint a pesszimisták –, addig a hatvanasok körében épp fordított a helyzet.

A fordulópont valahol a negyvenes éveinkben van, ami összefügg azzal, hogy a többség erre az időszakra teszi élete csúcspontját. Az elképzelt csúcs előtt állók közel fele optimistán tekint tíz évvel későbbi önmagára, a csúcson már túl lévőknek viszont csupán az egyhatoda vár pozitív változást a jövőben. Nekik nem csak kevesebb tervük van életük hátralévő részére, de kevésbé is bíznak terveik megvalósulásában.

Pedig ha úgy is érezzük, hogy már elértük életük életünk csúcspontját, és túl vagyunk a legszebb éveiken, ez nem jelenti azt, hogy innen már csak lefelé vezet az út. Mindig vannak előttünk további elérhető magaslatok, új kitűzhető célok. Ez pedig akkor is lehetőség a fejlődésre, az előrelépésre és a sikerre, ha úgy gondoljuk, a korábbi magasságokat már nem érhetjük el. Nem véletlen, hogy a negyvenes évei – amolyan életközepi válság képében – sok ember számára komoly változásokat hoznak. Elindul a „B oldal”, néha egészen más stílusban és hangszerelésben, de az aktuális élethelyzetükhöz és hangulatukhoz sokkal jobban passzoló tracklisttel.

A coaching segíthet abban, hogy a csúcsot elhagyva ne egy lassú, élethosszig tartó ereszkedés következzen számunkra, hanem korábbi sikereinket magunk mögött hagyva, és azokból építkezve úgy alakíthatsuk életünket, hogy egyértelműen egy felfelé ívelő szakaszként tekintsünk a következő tíz évünkre.

—————————————-

Szeretnél új célokat kitűzni, és azokat el is érni? A következő években is minél többször szeretnéd átélni a sikert?
Tedd meg az első lépést, vedd fel velem a kapcsolatot!

Te hogy reagálasz, ha megdicsérnek? Miért nehéz jól kezelni ezt a helyzetet? Mi a legjobb reakció ilyenkor?
Olvasd el a bejegyzésem ebben a témában.