Tudtad, hogy az instant fényképezés feltalálása egy hároméves kisgyereknek köszönhető?

Amikor Edwin Land, a Polaroid társalapítója egy nyaralás alkalmával lefotózta a kislányát, ő nem értette, miért nem nézheti meg azonnal a képet. Apja azonban ahelyett, hogy elintézte volna az egészet valami olyan magyarázattal, ami lehűti a gyerek kíváncsiságát, maga is elgondolkodott a dolgon. A végeredmény pedig a Polaroid instant fényképezőgépe lett.

Ezért fontos, hogy rendszeresen kérdéseket tegyél fel. Nem feltétlenül azzal a céllal, hogy feltalálj valami korszakalkotót (bár ha ez is benne van, miért ne), hanem hogy ezzel pozitiv változásokat indíts el a saját életedben.

Kérdőjelezd meg időnként egy-egy hiedelmedet, szokásodat, vagy azt a helyzetet, amiben épp vagy.
Tedd fel a kérdést, hogy miért van így, vagy miért nincs úgy?
És hogy mi lenne, ha másképp lenne?
Végül pedig, hogy mindezt hogyan érheted el?

A dolgok megkérdőjelezéséhez persze bátorság kell, és le kell számolnod a “jó ez úgy, ahogy van” szemlélettel, ami gyakran valójában egyfajta lustaságból fakad.
De a változás mindig egy jó kérdéssel kezdődik. Kérdezni pedig mindenki tud, még egy hároméves is. Csak nézz újra gyermeki szemmel a világ(od)ra.

—————————————

Persze ha megteheted, még jobb, ha keresel egy szakembert (pszichológust, coachot, egyéb segítőt), aki garantáltan felteszi azokat a kérdéseket, amelyek segítenek másképp látni a dolgokat, és kimozdítanak a megszokott keretek közül.
Tedd meg az első lépést, vedd fel velem a kapcsolatot!

Kíváncsi vagy rá, mi a rossz szokások titka?
Olvasd el a bejegyzésem ebben a témában.