Most, hogy itt a „szúnyog-szezon”, beszéljünk egy kicsit a viszketésről és a vakarózásról – meg persze ennek analógiájára valami másról is.

Ha viszket valamid, alapvetően két dolgot tehetsz.

Hallgatsz a bölcs tanácsra, és összeszedve minden önuralmad csak azért se vakarod meg. Lesz ugyan néhány nehezen elviselhető pillanatod, de előbb-utóbb az ingerlő viszketés alábbhagy, és ha szerencséd van, később se tér vissza.

Vagy csinálhatod azt, amit az ösztöneid diktálnak: jó alaposan vakarózni kezdesz, ami azonnali megkönnyebbülést hoz, sőt tulajdonképpen élvezetet is nyújt, viszont rendszerint kellemetlen következményei lesznek. A vakarózás ugyanis egy öngerjesztő folyamat – egészen bele lehet feledkezni, és csak akkor kapunk észbe, amikor már maradandó sérüléseket okoztunk magunknak. Ráadásul még a viszketés is hamarosan visszatér, tehát a rövid távú előnyökért cserébe hosszabb távon egészen biztosan rosszabbul járunk.

Van azonban egy harmadik út is. Amikor elkezdesz ugyan vakarózni, de ezt igen finoman és körültekintően teszed, és ami a legfontosabb: még azelőtt abbahagyod, hogy bajt okoznál vele. Ez talán nehezebb, mint megállni, hogy belekezdj – hiszen egy transz-szerű állapotban kell megálljt parancsolnod magadnak. Aminek aztán általában meg is lesz a jutalma: a vakarózás félbehagyását követően ugyanis – csodák csodájára – a viszketés is félbemarad, a feladatot tehát így is elvégezted, és még károkat sem okoztál vele.

Biztos van az életedben olyan dolog, ami hasonlít a viszketéshez. Olyan helyzet, ami ingerel, és ami rendszeresen nyomogatja nálad azt a bizonyos piros gombot. És amit ahelyett, hogy hagynál egy kicsit viszketni, vagy legfeljebb csak körültekintően, még időben visszavonulót fújva piszkálnál meg, hajlamos vagy véresre vakarni.

Mi lenne, ha mostantól okosabban csinálnád?

—————————————

A nehéz helyzeteket persze nem mindig könnyű kezelni. Ilyen esetekben is segítséget nyújthat a coaching, sőt akár egyetlen alkalom is elég lehet ahhoz, hogy változtatni tudj azon, hogyan állsz a szituációhoz.
Tedd meg az első lépést, jelentkezz villámcoachingra!

Kíváncsi vagy rá, mi a rossz szokások titka?
Olvasd el a bejegyzésem ebben a témában.